+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 99 39 62 899

e-Račun u Atlantic Grupi

EDITEL Adria uspješno implementirala e-Račun u Atlantic Grupi

Hrvatska je, kao zemlja članica EU, obavezna od 1. prosinca 2018. primjenjivati Zakon o obaveznom e-Računu u javnoj nabavi prema europskoj Direktivi (2014/55/EU). Direktiva predviđa obvezu spremnosti za zaprimanje računa u elektroničkom obliku za sve javne naručitelje. Pod tim se misli na tijela državne uprave, jedinica regionalne i područne samouprave, javnih poduzeća i ostalih oblika javne administracije. S ponosom ističemo da je EDITEL Adria u okviru ovog projekta postala registrirani pružatelj usluga razmjene e-Računa s Fininim sustavom e-Račun za državu. Editel Adria pruža svojim korisnicima i usluge EDITEL e-Arhive za pohranu e-Računa koja je uvjet prema zakonu.

Registar korisnika e-Računa je registar poslovnih subjekata i pripadajućih poslovnih jedinica koje samostalno mogu primati i slati račune, a koji su registrirani na Finin servis e-Račun. U Registru korisnika se također nalaze i obveznici javne nabave. Registrirani su kao korisnici servisa e-Račun za državu te korisnici drugih informacijskih posrednika povezanih s Fininim servisom e-Račun za državu. Približavanjem roka za obavezno slanje e-Računa prema javnim naručiteljima, i Atlantic Grupa je ušla u završnicu zahtjevnog projekta. EDITEL Adria je uspješno implementirala e-Račun u Atlantic Grupi.

Potrebu za slanjem takvog računa imali su Atlantic Trade, Cedevita, Bionatura Bidon Vode, Farmacia zdravstvena ustanova i Atlantic Pharmacentar. Nekoliko različitih ERP-ova s različitim formatom računa i različita poslovna područja kojima se bave navedene tvrtke, zahtijevali su sistematičan pristup rješavanju zahtjeva.

Oformljen je tim u kojem je bilo uključeno više od deset IT i financijskih stručnjaka iz pojedinih tvrtki Atlantic Grupe, stručnjaci iz vanjskih ERP-ova te konzultantskih kuća. EDITEL je imao u svemu tome veliki udio u pružanju usluga pripreme rješenja i prenošenja e-Računa u UBL 2.1 koji je zahtjevan Zakonom na Finin portal za e-Račun za državu.

EDITEL-ove usluge:

  • Konzalting i priprema rješenja
  • Konverzija iz različitih formata u UBL 2.1
  • Digitalno potpisivanje
  • Komunikacija i prenošenje e-Računa na Finin portal e-Račun za državu
  • Verifikacija povratnih statusa
  • e-Arhiviranje e-Računa

Cilj ove Direktive je ubrzanje procesa nabave, smanjenje troškova gospodarskih subjekata, povećanje transparentnosti, te olakšavanje prekogranične nabave.

Prednosti uvođenja e-Računa u javnu nabavu:

  • Smanjeni administrativni troškovi
  • Bolja raspodjela ljudskih resursa
  • Sigurna arhiva računa i popratnih dokumenata
  • Brže i jednostavnije pretraživanje primljenih i arhiviranih računa
  • Brža i jednostavnija revizija računa

Trenutno još traje proces optimizacije informacijskih rješenja sudionika u čitavom lancu razmjene i pohrane e-Računa. Bitna je kvalitetna podrška i edukacija od strane informacijskih posrednika da ova optimizacija prođe što lakše, da se osigura klijentima nesmetano korištenje sustava te da se dugoročno izgradi povjerenje klijenata za ovaj novonastali princip rada.

 

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.