Sie müssen Cookies in ihrem Browser aktivieren um diese Website/Applikation in vollem Umfang benutzen zu können.
Sie verwenden einen veralteten Browser mit möglichen Sicherheitsschwachstellen und können nicht alle Funktionen dieser Webseite nutzen.
Hier erfahren Sie, wie einfach Sie Ihren Browser aktualisieren können
+385 / 1 / 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA 99 39 62 020
EDI SAVJETOVANJE 99 68 97 128

EDITEL Novosti

05.12.2019

EDI Farmaciji

e-Račun u farmaciji

E-RAČUN U FARMACIJI

Svi sudionici javne nabave u Hrvatskoj su od 1. prosinca 2018. obvezni zaprimati elektroničke račune, te od 01. srpnja 2019. svi sudionici javne nabave su obvezni slati elektroničke račune. Tako moraju sva tijela državne uprave, jedinica regionalne i područne samouprave, javnih poduzeća i ostalih oblika javne administracije slati i zaprimati račune samo u propisanom elektroničkom obliku. U taj segment spadaju i gradske, županijske i ostale ljekarne u suvlasništvu države.

EDITEL Adria je uspješno napravila prvi korak u digitalizaciji tog segmenta povezavši se uspješno s dva najveća pružatelja ERP rješenja u tom segmentu, za uslugu slanja e-Računa i e-Arhive. Međutim, to je tek djelić od zaokruženog procesa digitalizacije koji EDITEL prethodnih godina predstavlja ljekarnama i veledrogerijama. Trenutna situacija na tržištu je da su poslovni subjekti (veledrogerije i ljekarne, te ostali pružatelji usluga u farmaciji) povezani point to point i kao sustavi djeluju neovisno jedan od drugog te time ne omogućavaju dublju integraciju svih u tom lancu poslovanja, te potrebu za korištenjem više rješenja, što u konačnici poskupljuje i komplicira postupak nabave.

Iskustva EDITEL-a u ostalim zemljama u kojima djeluje, je da se pozicionirao kao centralna točka koja povezuje sve poslovne subjekte (ljekarne, veledrogerije, ...) i omogućuje im razmjenu svih dokumenata unutar lanca nabave (narudžba, odgovor na narudžbu, otpremnica, primka, račun, potvrda obrade računa,...) na jedinstven način, koji omogućava i bolju kontrolu i upravljanje poslovnim procesima. Uvođenje e-Računa prema obveznicima javne nabave, pokazao je sve slabosti trenutno postavljenih nezavisnih sustava.

Došlo je do neuparenosti isporuke robe i izdavanja računa, te stvorilo dodatan manualan rad djelatnicima ljekarni, a veledrogerije nemaju kvalitetan način praćenja isporuke i plaćanja od strane ljekarni i ostalih njihovih kupaca. Dodatan korak koji je EDITEL napravio je certifikacija za smjer primanja računa na strani javnih obveznika, ali i svih ostalih poslovnih subjekata koji će željeti primati njihove račune. Certifikacija je uspješno završena 25.10.2019, a objava na web stranici Ministarstva gospodarstva se očekuje u narednim danima.