+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 99 39 62 899

EDI u farmaciji

e-Račun u farmaciji

Svi sudionici javne nabave u Hrvatskoj su od 1. prosinca 2018. obvezni zaprimati elektroničke račune, te od 01. srpnja 2019. su obvezni slati elektroničke račune. Tako moraju sva tijela državne uprave, jedinica regionalne i područne samouprave, javnih poduzeća i ostalih oblika javne administracije slati i zaprimati račune samo u propisanom elektroničkom obliku. U taj segment spadaju i gradske, županijske i ostale ljekarne u suvlasništvu države.

Digitalizacija u segmentu farmacije

EDITEL Adria je uspješno napravila prvi korak u digitalizaciji tog segmenta povezavši se uspješno s dva najveća pružatelja ERP rješenja u tom segmentu, za uslugu slanja e-Računa i e-Arhive. Međutim, to je tek djelić od zaokruženog procesa digitalizacije koji EDITEL prethodnih godina predstavlja ljekarnama i veledrogerijama. Trenutna situacija na tržištu je da su poslovni subjekti (veledrogerije i ljekarne, te ostali pružatelji usluga u farmaciji) povezani point to point. Kao sustavi djeluju neovisno jedan od drugog. Time ne omogućavaju dublju integraciju svih sudionika u tom lancu poslovanja, te potrebu za korištenjem više rješenja. Tto u konačnici poskupljuje i komplicira postupak nabave.

Iskustva EDITEL-a u ostalim zemljama u kojima djeluje, je da se pozicionirao kao centralna točka koja povezuje sve poslovne subjekte (ljekarne, veledrogerije, …) i omogućuje im razmjenu svih dokumenata unutar lanca nabave (narudžba, odgovor na narudžbu, otpremnica, primka, račun, potvrda obrade računa,…) na jedinstven način, koji omogućava i bolju kontrolu i upravljanje poslovnim procesima. Uvođenje e-Računa prema obveznicima javne nabave, pokazao je sve slabosti trenutno postavljenih nezavisnih sustava.

Došlo je do neuparenosti isporuke robe i izdavanja računa. To je stvorilo dodatan manualan rad djelatnicima ljekarni. U isto vrijeme, veledrogerije nemaju kvalitetan način praćenja isporuke i plaćanja od strane ljekarni i ostalih njihovih kupaca. Dodatan korak koji je EDITEL napravio je certifikacija za smjer primanja računa na strani javnih obveznika. Ne samo njih, već i svih ostalih poslovnih subjekata koji će željeti primati njihove račune. Certifikacija je uspješno završena 25.10.2019, a objava na web stranici Ministarstva gospodarstva se očekuje u narednim danima.

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.