Sie müssen Cookies in ihrem Browser aktivieren um diese Website/Applikation in vollem Umfang benutzen zu können.
Sie verwenden einen veralteten Browser mit möglichen Sicherheitsschwachstellen und können nicht alle Funktionen dieser Webseite nutzen.
Hier erfahren Sie, wie einfach Sie Ihren Browser aktualisieren können
+385 / 1 / 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA 99 39 62 020
EDI SAVJETOVANJE 99 68 97 128

EDITEL Novosti

06.10.2016

EDI u Hrvatskoj

Elektronička razmjena podataka (EDI) je razmjena elektroničkih dokumenata između poslovnih partnera. Kao takav, EDI se može smatrati dijelom e-trgovine, i može se nazivati zajedničkim nazivom e-poslovanje. Između ostalog, EDI se koristi za razmjenu podataka u narudžbama i drugim dokumentima, između trgovaca i proizvođača. Pored ovih temeljnih procesa, pomoću EDI sustava i druge poslovne transakcije mogu biti razmjenjivane, na primjer poruke kao što su primke, otpremnice te razna izvješća.

Razmjena putem eXite sustava
Razmjena putem eXite sustava

Austrija je danas jedna od vodećih zemalja u području EDI razmjene. Iako se u Austriji zasigurno koristi već više od 30-tak standardiziranih formata poruka, niti Hrvatska ne zaostaje previše za Austrijom i drugim zemljama koje su znatno ranije počele koristiti EDI. Između poslovnih partnera i to u nekoliko grana industrije, danas znamo da je gotovo 15-tak različitih standardnih EDI poruka u aktivnoj upotrebi, čemu možemo dodati i neke druge lokalno i za pojedine projekte posebno pripremljene EDI poruke. Jedan od problema je nedostatak standarda i definicija, tako da je svakom novom korisniku teško odlučiti u kojem smjeru krenuti u razmjeni, na neki svoj način ili uz korištenje EDI standarda.

Naši korisnici danas su maloprodajne korporacije poput Bille, Bipa, Spar, DM, Metro, Konzum, Studenac, Valamar Riviera, Boso, KTC i druge, ali naravno i proizvođači kao što su Coca Cola, Henkel, Nestle, Beiersdorf, Podravka, Dukat, Vindija, Ledo, Koka, PIK Vrbovec, Alca, Orbico, koji danas bez EDI sustava svoje poslovanje ne bi mogli organizirati na način kako se to sada radi.

Primjer upotrebe EDI razmjene u svakodnevnom poslovanju

Proizvođači odnosno dobavljači imaju velike mogućnosti za unapređenje poslovnih procesa pomoću EDI sustava. EDI omogućuje ne samo primanje narudžbi i slanje otpremnica i računa svojim kupcima, već razmjenu istih ili sličnih poruka sa svojim partnerima koji mogu biti bilo logistički partneri bilo krajnji proizvođači robe.

Slične načine rada i procese možemo naći kod tvrtki koji se bave distribucijom vlastite i/ili tuđe robe. Granice zapravo nema, tehničke mogućnosti su tu, samo ih trebamo iskoristiti kako bi nam poslovanje odnosno opskrbljivanje krajnjeg potrošača robom bilo točnije, brže i efikasnije, a krajnji potrošač zadovoljan.

EDI poruke u procesu opskrbe
EDI poruke u procesu opskrbe