Sie müssen Cookies in ihrem Browser aktivieren um diese Website/Applikation in vollem Umfang benutzen zu können.
Sie verwenden einen veralteten Browser mit möglichen Sicherheitsschwachstellen und können nicht alle Funktionen dieser Webseite nutzen.
Hier erfahren Sie, wie einfach Sie Ihren Browser aktualisieren können
+385 / 1 / 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA 99 39 62 020
EDI SAVJETOVANJE 99 68 97 128

Od EDI-ja do EDITEL-a

eXite® predecessor ECODEX

 

1980-e: početak

Austrijska trgovačka društva i njihovi dobavljači već znaju mnoge prednosti elektroničke razmjene podatka (EDI). Optimizacija i harmonizacija lanca nabave putem standardiziranih EDI poruka omogućuju povećanje učinkovitosti, kvalitete i uštede.

Obvezni standardi su logistička osnova za razmjenu strukturiranih podataka između poslovnih partnera. Korištenjem globalnog identifikacijskog sustava društva EAN Austria (danas GS1 Austria) dobavljači (GLN), proizvodi (GTIN) i transportne jedinice (SSCC) označavaju se standardiziranim globalnim jedinstvenim brojčanim kodovima.

1987.: osnivanje ECODEX-a

Zajedno s poznatim austrijskim tvrtkama, EAN Austria razvija sigurnu platformu za e-poslovanje ECODEX (Electronic Commercial Data Exchange) za standardiziranu elektroničku razmjenu poslovnih podataka. Platforma se stalno razvija i prilagođava tržišnim zahtjevima. U vrlo kratkom razdoblju ECODEX je postao najveća i najvažnija EDI platforma u cijelom austrijskom FMCG sektoru.

Komunikacijska osnova je standardizirana EAN/GS1 poruka vrste EANCOM®, podskup standarda UN/EDIFACT (United Nations / Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport). U isto vrijeme, EANCOM® vrsta poruke uključuje više od 40 najvažnijih trgovinskih dokumenata, kao što su računi, narudžbe, otpremnice, bankovni izvodi, transportni nalozi itd.

1990. - 2004.: povezivanje industrija i međunarodni aspekt

S više od 60 milijuna transakcija ECODEX je najveća EDI usluga u Austriji. Ubrzo se tehnologija ne primjenjuje samo u FMCG sektoru, već i u područjima: „uradi sam“, namještaj, farmacija, prijevoz/logistika te financije i administracija. ECODEX povezuje kupce i izvan Austrije. Suradnjom sa stranim pružateljima IT usluga, nacionalna poduzeća razmjenjuju poslovne podatke i sa svojim međunarodnim kupcima i partnerima.

2004.: ECODEX postaje eXite®

Nakon 16 godina rada, ECODEX postaje eXite® mreža za poslovnu integraciju. EAN Austria plasira novu platformu u 2004. eXite® omogućuje bolju sigurnost, veću pouzdanost, fleksibilnost i vrhunsku tehnologiju. Platformom eXite® EAN Austria otvara vrata EDI budućnosti.

2008.: Osnivanje EDITEL Austria

GS1 Austria (preimenovana iz EAN u GS1 u 2005. godine) pribraja odjel eBusiness/eCom i osniva podružnicu u potpunom vlasništvu tvrtke EDITEL Austria, koja je odgovorna za cjelokupno operativno poslovanje eXite® platforme.

2008. - 2017.: vodeći pružatelj EDI usluga u Srednjoj i Istočnoj Europi

EDITEL stalno širi svoje EDI usluge, ne samo u Austriji, već i u cijeloj regiji Srednje i Istočne Europe, što dovodi do osnivanja novih podružnica u Pragu, Bratislavi i Budimpešti, a od 2015. i u Zagrebu. Zahvaljujući mreži podružnica i partnera, eXite® platforma je prisutna u 18 zemalja regije Srednje i Istočne Europe.

EDITEL-ov asortiman proizvoda osigurava rješenja za tvrtke svih veličina, od malih i srednjih poduzeća do velikih društava. Cilj EDITEL Grupe je još više poticati optimizacijski potencijal korištenjem EDI-ja i osigurati vrhunsku razmjenu između poslovnih partnera.