+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 91 396 2901

Povijest – od EDI-ja do EDITEL-a

1980-e: Početak

Austrijska trgovačka društva i njihovi dobavljači već znaju mnoge prednosti elektroničke razmjene podatka (EDI). Optimizacija i harmonizacija lanca nabave putem standardiziranih EDI poruka omogućuju povećanje učinkovitosti, kvalitete i uštede.

Obvezni standardi su logistička osnova za razmjenu strukturiranih podataka između poslovnih partnera. Korištenjem globalnog identifikacijskog sustava društva EAN Austrija (danas GS1 Austria) dobavljači (GLN), proizvodi (GTIN) i transportne jedinice (SSCC) označavaju se standardiziranim globalnim jedinstvenim brojčanim kodovima.

1987.: Osnivanje ECODEX-a

Zajedno s poznatim austrijskim tvrtkama, EAN Austrija razvija sigurnu platformu za e-poslovanje ECODEX (Electronic Commercial Data Exchange) za standardiziranu elektroničku razmjenu poslovnih podataka. Platforma se stalno razvija i prilagođava tržišnim zahtjevima. U vrlo kratkom razdoblju ECODEX je postao najveća i najvažnija EDI platforma u cijelom austrijskom FMCG sektoru.

Komunikacijska osnova je standardizirana EAN/GS1 poruka vrste EANCOM®, podskup standarda UN/EDIFACT (United Nations / Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport). U isto vrijeme, EANCOM® vrsta poruke uključuje više od 40 najvažnijih trgovinskih dokumenata, kao što su računi, narudžbe, otpremnice, bankovni izvodi, transportni nalozi itd.

1990. – 2004.: Povezivanje industrija i međunarodni aspekt

S više od 60 milijuna transakcija ECODEX je najveća EDI usluga u Austriji. Ubrzo se tehnologija ne primjenjuje samo u FMCG sektoru, već i u područjima: „uradi sam“, namještaj, farmacija, prijevoz/logistika te financije i administracija. ECODEX povezuje kupce i izvan Austrije. Suradnjom sa stranim pružateljima IT usluga, nacionalna poduzeća razmjenjuju poslovne podatke i sa svojim međunarodnim kupcima i partnerima.

2004.: ECODEX postaje eXite®

Nakon 16 godina rada, ECODEX postaje eXite® mreža za poslovnu integraciju. EAN Austria plasira novu platformu u 2004. eXite® omogućuje bolju sigurnost, veću pouzdanost, fleksibilnost i vrhunsku tehnologiju. Platformom eXite® EAN Austria otvara vrata EDI budućnosti.

2008.: Osnivanje EDITEL Austrije

GS1 Austria (preimenovana iz EAN u GS1 u 2005. godine) pribraja odjel eBusiness/eCom i osniva podružnicu u potpunom vlasništvu tvrtke EDITEL Austria, koja je odgovorna za cjelokupno operativno poslovanje eXite® platforme.

2017.: Panteon Plus je promijenio ime u EDITEL Adria

Panteon Plus d.o.o. je prešao u grupaciju EDITEL te od sada posluje pod novim imenom EDITEL Adria d.o.o. Tvrtku je preuzeo EDITEL koji je najveći pružatelj EDI usluga u ovoj regiji.

U prošloj godini smo na hrvatskom tržištu ponudili potpuni portfelj EDITEL usluga i nastavili pružati podršku uslugama našeg partnera, tvrtke Panteon Group. U 2016.-oj smo povećali broj korisnika naših usluga za 26%, a godišnji promet za 20%. Pored toga, proširili smo tim suradnika i preselili se u nove prostorije, a našim korisnicima omogućili još kvalitetniju uslugu sa proširenjem portfelja EDI usluga i drugih usluga elektroničkog poslovanja s različitih područja: trgovine FMCG, DIY, proizvodnje hrane, logistike, HORECA, industrije, farmacije, upravljanje postrojenja, itd. Prema svim parametrima 2016. godinu smo završili veoma uspješno. U 2017.godini nastavljamo prema našem cilju, a to je postati vodeći pružatelj EDI usluga na tržištu.

2018.: Novi direktor EDITEL Austrije

Od siječnja 2018 godine, Gerd Marlovits je novi direktor EDITEL Austrije, nasljednik Petera Franzmaira koji je otišao u mirovinu nakon više od 30 godina rada posvećenog elektroničkoj razmjeni podataka (EDI-ju). Gerd Marlovits radi u EDITEL-u već 15 godina, a njegov prethodni položaj bio je direktor marketinga i prodaje s jedinom punomoći.

Peter Franzmair je na izvršnim pozicijama tijekom cijele svoje karijere, počevši od voditelja projekta za EDI, a potom od 2002. godine kao nositelj punomoći u EAN Austriji (potom GS1 Austriji). Kada je 2008. godine osnovana EDITEL Austrija kao podružnica GS1 Austrije, Peter Franzmair prihvatio je položaj glavnog direktora. Uz svoju dugogodišnju profesionalnu strast, EDI, g. Franzmair je također radio kao voditelj ECR-a tijekom ranih dana inicijative ECR između 1996. i 2000. godine. Također, više od 20 godina bio je glavni urednik novina tvrtke GS1 Info otkako je prvi put objavljen 1986. Pod njegovim vodstvom, EDITEL se razvio i postao vodeći pružatelj EDI usluga u srednjoj i istočnoj Europi.

Danas: Vodeći pružatelj EDI usluga u Srednjoj i Istočnoj Europi

EDITEL kontinuirano širi svoje EDI usluge. EDITEL Grupa zastupljena je kroz podružnice i široku mrežu franšiznih partnera u cijeloj regiji srednje i istočne Europe. Sjedište EDITEL-a je u Austriji, a urede ima u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji. Zahvaljujući mreži podružnica i partnera, eXite® platforma je prisutna u 20 zemalja regije Srednje i Istočne Europe.

EDITEL-ov asortiman proizvoda osigurava rješenja za tvrtke svih veličina, od malih i srednjih poduzeća do velikih društava. Cilj EDITEL Grupe je još više poticati optimizacijski potencijal korištenjem EDI-ja i osigurati vrhunsku razmjenu između poslovnih partnera.

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.