+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 91 396 2901

Migracija SOAP Web usluga – verzija 3.0

Migracija SOAP Web usluga

SOAP (Simple Object Access Protocol) specifikacija je protokola za razmjenu poruka i razmjenu strukturiranih informacija kod implementacija web usluga u računalnim mrežama. Za format poruke koristi XML Information Set. Oslanja se na protokole aplikacijskog sloja, najčešće na protokol za prijenos hiperteksta (HTTP) za prijenos poruka.

SOAP omogućuje povezivanje procesa koji se izvode na različitim operativnim sustavima (Windows, macOS i Linux).  Pri tom se misli na provjeru autentičnosti, autorizaciju i komunikaciju, pomoću XML-a programskog jezika (proširivog jezika za označavanje podataka). Budući da su web protokoli poput HTTP-a instalirani i rade na svim operativnim sustavima, SOAP omogućuje klijentima da pozivaju web usluge. Također i da primaju odgovore neovisno o programskom jeziku i platformama. Ovakvim načinom razmjene podataka nema ovisnosti o tehnologiji koja se koristi na strani pošiljatelja, ni o tehnologiji korisnika kao krajnjeg primatelja.

Ovaj protokol također preporučuje konzorcij W3C koji je upravno tijelo za sve web standarde. Zbog navedenih prednosti mnoge tvrtke i ERP sustavi odabiru baš SOAP web usluge kao komunikacijski kanal kojim će razmjenjivati EDI poruke sa partnerima. Najnovijim izdanjem eXite® sustava postavljena je nova verzija 3.0 naših SOAP web usluga.

Uz mnoge različite komunikacijske kanale (P2P, AS2, OFTP, X.400, FTP-ovi, …) koji su podržani kroz Editel eXite® platformu, povezivanje sa EDI partnerima kroz sada nadograđenu SOAP Web uslugu postaje još sigurnije i jednostavnije. Svi poslovni dokumenti, kao što su elektroničke narudžbe, otpremnice, računi i ostali dokumenti, prenose se u stvarnom vremenu na siguran i pouzdan način.

Prednosti:

  • Pouzdani prijenos poslovnih dokumenata u stvarnom vremenu
  • Jedna veza za sve poslovne partnere
  • Maksimalna sigurnost i dostupnost podataka
  • Mogućnost praćenja svih transakcija
  • Utemeljeno na međunarodnim standardima

Migracija SOAP Web usluga

Stara verzija Editel SOAP Web usluga bila je dostupna do 31.8.2021. Do tada su se mogle koristiti obje verzije i obavljati potrebna testiranja i razvoj. U navedenom razdoblju Editel support tim pružio je punu podršku postojećim i novim partnerima, kao i pružateljima ERP rješenja koji nadograđuju ili razvijaju SOAP Web usluge.

Symbolic image copyright istockphoto, photo credit metamorworks

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.