+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 91 396 2901

Kako izbjeći nestanak zaliha?

Kako izbjeći nestanak zaliha?

Jasan prikaz OSA (On-Shelf Availability) podataka

Postoji jedna stvar za koju su ljudi posebno bili zahvalni u krizi korone: kontinuirana opskrba prehrambenim artiklima i drugim važnim svakodnevnim proizvodima.

Konačno, dostupnost proizvoda na našim policama može se smatrati osnovnom potrošačkom potrebom. Zbog toga je sve važnije kontinuirano analizirati i optimizirati raspoloživost proizvoda. U idealnom slučaju, svi uključeni partneri, kao što su dobavljači i trgovci, trebali bi se udružiti. Tako bi izbjegli prazne police. Tu dolazi elektronička razmjena podataka.

EDITEL CZ odavno je dio radne skupine ECR „Mjerenje vrednovanja i OSA. “ Pokrenut je „Projekt barometar OSA“ radi provođenja analize dostupnosti proizvoda u maloprodajnim trgovinama.

Nakon uspješnog završetka projekta, ECR radna skupina sada priprema pilot projekt pod nazivom „ECR OSA Monitor“ u suradnji s EDITEL CZ i REPORTING.CZ. Cilj ovog pratećeg projekta je pronaći način analize podataka na temelju elektroničkih izvještaja o zalihama (INVRPT). Izazov je bio uglavnom identificirati jednostavne pokazatelje koji bi se mogli koristiti za logistiku, prodaju, marketing i financije. Ili drugim riječima, pretvaranje ogromne količine podataka u izravne grafikone ili poruke. Tako bi se uočile specifičnosti ili međusobni odnosi i na kraju osiguralo da proizvodi uvijek budu dostupni.

Elektronički izvještaji o zalihama pružaju mnogo informacija, uključujući stanje robe na zalihama, prodaju zaliha, primanja u skladište i kretanje robe. INVRPT sadrži svakodnevno ažurirane informacije o svim proizvodima određenog dobavljača koje trgovac ima na zalihama (oslanjajući se na GTIN – Global Trade Item Number). Izvještaji se šalju iz svih trgovina i skladišta.

Zajedničko rješenje koje su kreirali EDITEL CZ i REPORTING.CZ, podatke sastavlja svakodnevno. Sustav poslovne inteligencije oslanja se na pokazatelje podataka koji uključuju prodaju robe, primljenu robu i stvarni inventar ili ne-zalihe koje se mogu sortirati po vremenu.

Postoji mnogo razloga zašto određeni proizvod nije dostupan na policama, iz toga se može izvući nekoliko zaključaka. Potrebni alati za suzbijanje toga u ranoj fazi već su dostupni svim zainteresiranim tvrtkama. Čak i ako nisu uključeni u pilot projekt „ECR OSA Monitor“.

O projektu barometar OSA

 “OSA (On-Shelf Availability) definirana je kao dostupnost proizvoda za kupnju od strane potrošača, na mjestu gdje to očekuju i u vrijeme kada ga žele kupiti, dok OOS (Out-of-Stock) opisuje situaciju u kojoj potrošači ne pronađu proizvod na polici kada ga žele kupiti.” Ovo je definicija koju zajednica ECR pruža za ova dva pojma.

Sve analize dostupnosti proizvoda izvedene u sklopu „Projekta barometar OSA“ temeljile su se na istraživanju u trgovini o odabranim proizvodima ili kategorijama proizvoda. Te provjere u trgovini obavljale su se tromjesečno tijekom razdoblja od otprilike 14 dana.

Symbolic image copyright iStockphoto, photo credit Vera Petrunina

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.