+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 99 39 62 020
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 99 68 97 128

Digitalizacija lanca opskrbe

Digital

Standardizacija poslovanja u lancu opskrbe

Pojmovi ‘digitalizacija poslovanja’ i ‘poslovanje bez papira’ više nisu nikakva novost i duboko su ukorijenjeni u svakodnevnom životu, pa tako i u procesu lanca opskrbe. Razvoj informacijskih i digitalnih tehnologija omogućio je tvrtkama uštedu resursa, vremena, prostora, što u konačnici rezultira uštedom novaca. Da bi taj proces bio još efikasniji potrebna nam je i standardizacija takvih digitalnih rješenja.

Ad hoc pristupi rješavanju digitalizacije lanca opskrbe doveli su do situacije da gotovo svaki trgovački lanac to radi na svoj način. Tako imamo različito definirane digitalne procese nabave, različite formate poruka koje se razmjenjuju, različiti sadržaj u tim porukama, što u konačnici dobavljačima predstavlja noćnu moru jer se moraju prilagoditi svakom pojedinom kupcu.

Svemu tome dodatnu konfuziju unijeli su i informacijski posrednici koji su zatvarali svoje mreže i ograničavali pristup drugim informacijskim posrednicima, pa je dobavljač uz sve navedeno morao koristiti i usluge više informacijskih posrednika. Stupanjem na snagu Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, situacija se donekle popravila u segmentu razmjene računa, ali to je samo jedna u nizu od poruka digitalnom lancu nabave.

EDITEL Adria svojim nastupima na konferencijama, putem medija, edukacijom svojih korisnika, te inicijativama prema Ministarstvu gospodarstva, GS1 Hrvatska i svim ostalim relevantnim institucijama, želi potaknuti ideju za standardizacijom digitalnog poslovanja lanca nabave na nacionalnom nivou. Konfuzija uzrokovana različitim digitalnim rješenjima te nesigurnošću da li je sve sukladno zakonima, uvelike usporava bržu digitalizaciju.

Standardizacija u tom segmentu nije ništa novo te se sve europske i svjetski napredne ekonomije oslanjaju na GS1 standarde. Mišljenja smo, da smo i u Hrvatskoj došli do trenutka kada smo svi zreli i spremni da se postigne konsenzus na nacionalnom nivou za cjelokupan proces lanca nabave.

iStockphoto copyright Erik Khalitov

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.