+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 91 396 2901

Neiskorišteni EDI potencijal

 EDI tehnologija za razmjenu elektroničkih informacija

EDI (Electronic Data Interchange) tehnologija za razmjenu elektroničkih informacija u strukturiranom obliku s nama je više od četrdeset godina.  Tijekom ovog dugog vremena EDI je stekao trajno mjesto u mnogim područjima B2B poslovanja, također zahvaljujući značajnoj uporabi globalnih standarda. Danas je EDI tehnologija osnova digitalizacije i robotizacije procesa među B2B partnerima.

Uz današnjem obimu komunikacije, korisnici u maloprodajnom sektoru, kao i u automobilskoj, logističkoj ili financijskoj industriji, više ne mogu zamisliti daljnji razvoj svog područja bez tako pouzdanog pomagača kakav EDI nedvojbeno jest. Kada je postavljen i pravilno podešen između partnera, djeluje potpuno automatski i prikriveno u pozadini ERP-a, logistike, skladišta i prodajno-marketinških sustava, koji međutim ne mogu bez kvalitetnog i pravovremenog sadržaja podataka. Uz navedeno, još uvijek postoji i niz drugih procesa koji će značajno poboljšati poslovne veze među partnerima zahvaljujući EDI-ju.

Iskusni menadžer na spomen EDI-ja odmah će pomisliti na mogućnost uštede troškova zbog optimizacije procesa. Elektroničke narudžbe (ORDERS) i računi (INVOIC) koji zamjenjuju “papirnate” dokumente stoga su daleko najčešće korištene poruke u EDI-ju. Međutim, EDI nudi i šire koncepte procesa koji se ne mogu implementirati “na papiru”. To mogu biti odgovor na  narudžbu (ORDRSP), proširena otpremnica sa SSCC kodovima ili automatska obrada redovitih izvješća o stanju robe na zalihama (INVRPT). Prednosti tih procesa između poslovnih partnera također dobivaju na važnosti iz zakonodavnih razloga.

Odgovor na narudžbu – ORDRSP

Temeljno poboljšanje postupka naručivanja su povratne informacije dobavljača u obliku odgovora na  primljene narudžbe, ORDRSP poruke (“Purchase ORDer ReSPonse message”). U njemu dobavljač trgovcu šalje jedan od tri moguća odgovora – potvrdu, odbijanje ili djelomičnu potvrdu narudžbe. Svrha ORDRSP-a je brza povratna informacija, redom veličine u minutama, satu, ili najviše tijekom dana. Trgovac tako može adekvatno odgovoriti na situaciju.

Motivacija trgovačkih lanaca (posebno u Češkoj) također je obveza poštivanja Zakona o značajnoj tržišnoj snazi.

Zahtijeva prihvaćanje narudžbe od strane dobavljača u datim obrascima, npr. slanjem elektroničkog “odgovora na narudžbu” u EDI razmjeni. “Interes za uvođenje ORDRSP-a stoga će se povećavati u sljedećim godinama”, objašnjava Viktor Petráš, direktor prodaje i marketinga EDITEL CZ&SK.

Otpremnica sa SSCC kodovima – DESADV

Otpremnica DESADV (DESpatch ADVice poruka) već je prilično raširena poruka koja uvelike olakšava i ubrzava primanje robe. U korelaciji s potrebnim odgovorom na narudžbu, to također podržava Zakon o značajnoj tržišnoj snazi ​​kao alternativa pisanom prihvaćanju narudžbe.

Budućnost DESADV-a prvenstveno leži u verziji sa SSCC kodovima (serijski otpremničko-kontejnerski kod). Sadrži strukturu podataka o isporuci robe po pojedinačnim paletama (logističkim jedinicama) označenim takozvanim SSCC kodom. To je 18-znamenkasti broj u obliku crtičnog koda tipa GS1-128. Cijela paleta se tako može prepoznati u WMS ili ERP sustavu s “jednim očitanjem” senzora. Još jednom se možemo nadati široj budućoj podršci za obradu SSCC-ova u ERP-u, jer će se potražnja za njihovom upotrebom povećavati.

Dijeljenje informacija o stanju zaliha – INVRPT

Još jedan veliki potencijal EDI-ja leži na području obrade redovito generiranih izvješća, npr. kada se koristi izvješće tipa INVRPT (INVentory RePorT). “Pruža informacije ne samo o stanju zaliha pojedinih predmeta robe, već i o njihovom kretanju za razdoblje od prethodnog INVRPT-a. Ta se izvješća generiraju redovito (svakodnevno, tjedno), obično na razini distribucijskih paketa s GTIN kodovima, za pojedina skladišta ili trgovine. Stoga je moguće pratiti distribuciju novo lansiranih proizvoda na tržištu, njihovu prodaju, pratiti anomalije u distribuciji, predviđati prodaju i planirati proizvodnju “, dodaje Viktor Petráš.

“ERP sustavi još uvijek nisu spremni obraditi podatke iz INVRPT-a. Ove je godine, dakle, u sklopu pilot-projekta ECR (suradnja trgovaca, dobavljača i tehnoloških tvrtki) u rad stavljena usluga “OSA Monitor”, koju pružaju EDITEL CZ i REPORTING.cz. Usluga obrađuje sadržaj podataka iz INVRPT-a i pruža promjenjivo korisničko sučelje za njihov prikaz i interpretaciju. Očekujemo njegovo daljnje širenje i razvoj u narednim godinama, komentira Viktor Petráš, direktor prodaje i marketinga EDITEL CZ&SK.

“Nekoliko gore navedenih primjera jasno pokazuje da “svijet EDI-ja” krije nemjerljiv potencijal, koji treba neprestano otkrivati ​​i oblikovati uzajamnom suradnjom korisnika, ali i aktivnim sudjelovanjem pružatelja tehnologije”, zaključuje Viktor Petráš.

Symbolic image copyright iStockphoto, photo credit D3Damon

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.