+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 91 396 2901

Siguran put uz EDI standarde

Siguran put uz EDI standarde

Korisne pozadinske informacije o “Esperantu 21. stoljeća”

Jeste li ikad guglali EDI standarde? Ako jeste, vjerojatno ste naišli na izraze kao što su EDIFACT, EANCOM, ODETTE, GS1 XML, UBL ili OAGIs. Vjerojatno ste se zapitali što ti pojmovi zapravo znače. Bez brige, stvari nisu toliko komplicirane kako se čine. Zamislite EDI standarde kao jezik koji ERP sustavi koriste u tvrtkama, koje se za komunikaciju s cijelim svijetom oslanjaju na Electronic Data Interchange (EDI). Dopustite mi da Vam budem osobni “tumač” na ovom “putovanju kroz EDI jezik” i pripremite se da otkrijete velike prednosti koje EDI nudi vašoj tvrtki.

 1.    Priprema za naše putovanje: siguran put uz EDI standarde

Međunarodni uspjeh EDIFACT-a započeo je davne 1987. Tada je UN objavio ovaj multi-industrijski ISO standard koji su od tada sve tvrtke na svijetu mogle koristiti. Već sredinom 90-ih bilo je dostupno više od 100 vrsta poruka. Danas je dostupno ukupno 198 vrsta poruka. Pa ipak, ponekad je manje više.

2.    Smanjivanje na maksimum: EANCOM se rađa

U EDI jeziku, “poruka” se može odnositi na narudžbe (ORDERS), otpremnice (DESADV) ili račune (INVOIC). Ovi su pojmovi uvijek skraćeni na šest slova na engleskome jeziku. Inače, gore spomenuti primjeri ujedno su i oni koji se najčešće koriste. Postoje i vrste poruka EDIFACT koje se rijetko koriste u praksi.

Globalna GS1 zajednica pomogla je povećati praktičnost i jednostavnost korištenja EDIFACT-a. Krajem 80-ih smanjili su broj vrsta poruka na 49 i oslanjali se na njih kako bi stvorili novi standard nazvan EANCOM, što je znak za nekadašnje ime tvrtke GS1, EAN Austrija (EAN + Communication). Poslovni partneri takve poruke trajno razmjenjuju putem EDITEL-ove platforme eXite®.

Međutim, EANCOM je samo jedan standard među mnogim danas dostupnim, širom svijeta. Nacionalne i međunarodne GS1 mreže rade na podizanju ovog standarda na višu razinu.

3.    Osobne putne isprave: dobavljač ima informacije o standardu

Pretpostavimo da ste mali ili srednji proizvođač ili distributer proizvoda ili usluga i željeli biste biti dobavljač velike maloprodajne tvrtke. U praksi će maloprodajna tvrtka tražiti da s njima elektronički razmjenjujete poslovne dokumente kao što su narudžbe, otpremnice i računi u određenom EDI standardu kao što su EDIFACT, EANCOM, GS1 XML, UBL ili OAGIs.

U većini slučajeva trgovci daju još detaljnije specifikacije za standard. Pretpostavimo da prodavač standard naziva “ECR EANCOM Austria Version XY”. Kao prva reakcija, većina dobavljača sasvim razumljivo zapravo neće znati o čemu se radi u tim uvjetima jer im nikada nisu bili izloženi. To objašnjava zašto se mnoge tvrtke naknadno obraćaju nama u EDITEL-u. Ponekad čak i sami trgovci preporučuju da njihovi dobavljači stupe u kontakt s nama. Ova odluka je sjajna jer mi kao partner više od 20 000 tvrtki znamo puno o tome što određene (maloprodajne) tvrtke trebaju. Zatim proizvođačima postavljamo vrlo važno pitanje.

4.    Putna provjera prije polijetanja: koji ERP sustav koristite?

Da biste mogli elektronički razmjenjivati podatke s drugim tvrtkama, preduvjet je imati ERP (Enterprise resource planning ili Poslovni informacijski sustav). Stoga je sljedeće važno pitanje: koji ERP koristite? SAP, Oracle, SAGE, Microsoft Dynamics, BMD, Myfactor, Odoo ili neki domaći. Određene značajke poput sučelja za uvoz i izvoz podataka su također potrebne za EDI.

Preko sučelja, podaci se zatim izvoze iz ERP-a proizvođača i pretvaraju u “EDI jezik”. Preko virtualnog podatkovnog čvorišta, svi se podaci zatim prosljeđuju proizvođačevim sučeljima pomoću internetske veze. Nakon što podaci dođu do trgovca, oni se ponovno pretvaraju da bi se putem sučelja ugradili u ERP prodavača. Zahvaljujući standardiziranim poljima za unos, trgovci će primiti točno one podatke koji su im potrebni. Čitav postupak traje samo nekoliko sekundi i nisu potrebni “rječnici”.

5.    Polazak: odgovarajući prijenos i široki doseg

Za prijenos podataka na željenom EDI standardnom “jeziku”, koristi se naša komunikacijska platforma eXite®. Podaci koji se prenose nisu nasumični podaci, već vremenski i operativno kritične informacije. Stoga su maksimalna dostupnost, pouzdanost i sigurnost glavne odlike eXite®-a koji mnogim tvrtkama rješava glavni problem, a to je međunarodni doseg.

6.    Izbjegavanje kulturološkog šoka: druge industrije, ostale specifikacije

Kako bi se bolje odgovorilo na potrebe specifične za industriju, s vremenom su razvijeni takozvani podskupovi temeljeni na EDIFACT-u. Primjerice, ODETTE i VDA su za automobilsku industriju ono što je EDITEX za tekstilnu industriju, a EDI standard EANCOM za industriju široke potrošnje. Načelo je uvijek isto: kupci će dobavljačima reći “jezik” koji im je potreban i komunikacija će se odvijati na tom jeziku. Evo savjeta: dobavljačima se toplo preporučuje da elektronički razmjenjuju poslovne dokumente i sa svojim dobavljačima, što je nešto što se često ne radi. Da bi se stvari olakšale, trebao bi se koristiti isti format podataka kao i za komunikaciju s kupcima.

7.    Putujte i učite: proširite horizont o EDI standardima

Više od 60 zemalja oslanja se na elektroničku razmjenu podataka na temelju GS1 EDI standarda. Prednost za korisnike je ta što ne moraju učiti komplicirane tehničke izraze ili čak rječnik. Umjesto toga, oni samo daju tehnički postupak u ruke pružatelja EDI usluga. Međutim, uvijek je važno biti upoznat s pozadinom. To će vam omogućiti da bolje razumijete ove “jezike” i poduzmete prve korake prema EDI vezi.

Je li vas ovo nadahnulo da implementirate EDI u svojoj tvrtki? Kliknite ovdje za informacije o prvim koracima do EDI-ja. Također možete stupiti u kontakt s nama. Molimo pošaljite svoj upit na mail info@editel.hr

O autoru

Božidar Bajsič
Direktor operacija u EDITEL Adria

 

Icon \'i\'

O EDITELu

EDITEL

EDITEL je jedan od vodećih međunarodnih pružatelja EDI rješenja (Electronic Data Interchange) specijaliziran za optimizaciju procesa opskrbnog lanca (opskrbe) i vaš stručnjak za elektroničku razmjenu podataka. Tvrtka posluje s klijentima iz raznih poslovnih djelatnosti.

Portrait photo copyright  Editel Adria
Symbolic image copyright pixabay, photo credit olilynch

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.