+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 91 396 2901

Smart Industry konferencija u Šibeniku

smart-industry-2023_l

Pametna rješenja i digitalizacija u hrvatskom gospodarstvu

Na Smart Industry konferenciji koja je ove godine održana 12 i 13 listopada u Šibeniku, istaknuto je kako pametne tehnologije mijenjaju gospodarstvo i društvo. EU želi do kraja desetljeća imati 20 milijuna ICT stručnjaka s izjednačenim spolnim omjerom. Želi postići digitalnu zrelost za 90% SME tvrtki, udvostručiti broj startupa, te osigurati da 75% EU tvrtki koristi oblak i umjetnu inteligenciju. Na konferenciji se razmatralo kako su Hrvatska i zemlje regije udaljene od tih ciljeva i što je potrebno za postizanje transformacije ekonomije i društva kroz pametne tehnologije.

Editel Adria je i ove godine bila prisutna kao jedan od sponzora Smart Industry konferencije

Božidar Bajsič održao je prezentaciju na temu Digitalizacija poslovanja u HORECA. Objasnio je kako je proces nabave u hotelima malo drugačiji od procesa nabave u trgovini ili industriji. Prezentaciju je temeljio na dobroj praksi većeg međunarodnog hotelskog lanca. Prikazao je kako se uz pomoć digitalizacije, nabava može posve automatizirati s uvođenjem primanja Kataloga s cjenikom – PRICAT.

Uloga digitalizacije

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo je važnost razvoja pametnih rješenja i digitalizacije u Hrvatskoj. Poslovni dnevnik provodi projekt Smart Industry od 2020.g. koji potiče istraživačke i inovacijske aktivnosti te digitalnu transformaciju ekonomije i društva.

Poduzetnici iz Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije na konferenciji Smart Industry Poslovnog dnevnika podijelili su svoje iskustvo. Branimir Bukilić, osnivač Data Designa, naglasio je da manjak digitalizacije u Crnoj Gori i regiji često proizlazi iz nedovoljnog korištenja IT rješenja u donošenju odluka, posebno u malim poduzećima. Zakon o poticanju istraživanja i inovacija iz 2020. godine znatno je poboljšao investicijsko okruženje u Crnoj Gori.

Mihajlo Evrosimovski, direktor Business Excellence Solutions iz Sjeverne Makedonije, istaknuo je izazove u komercijalizaciji digitalnih rješenja te nisku svijest o njihovoj koristi za produktivnost poslovanja u regiji. Daniel Šimić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika u A1 Hrvatska, govorio je o ulozi telekomunikacijskih operatera u digitalizaciji društva i kompanija. Istaknuo je da telekomunikacijske kompanije omogućuju primjenu novih digitalnih rješenja i infrastrukturu za nove tehnologije.

Marijana Topić-Domić iz CADCAM Grupe napomenula je da mnoge tvrtke ne znaju kako započeti digitalizaciju. Ivan Milas, suvlasnik Serengeti, primjetio je razliku u stupnju digitalizacije između domaćih i inozemnih tvrtki.

Sugovornici su se složili da će digitalizacija donijeti promjene – neka radna mjesta će nestati, ali će se stvoriti nova. Rok Koren iz Siemensa smatra da će ljudi raditi pametnije, a možda manje. Marijana Topić-Domić je istaknula da će menadžment odigrati ključnu ulogu u digitalizaciji. Smatra da uređivanje internih podataka može donijeti značajne koristi, posebno u proizvodnji. Goran Đoreski iz Digital Realty je zaključio da se digitalizacija sporije uvodi u tvrtke u Hrvatskoj.
Zaključak panelista je bio da, iako interes za digitalizacijom raste, implementacija u Hrvatskoj i regiji zaostaje za drugim zemljama.

Više o konferenciji možete pronaći na linku.

Symbolic image copyright Hrvoje Jelavić, Pixsell

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.