Sie müssen Cookies in ihrem Browser aktivieren um diese Website/Applikation in vollem Umfang benutzen zu können.
Sie verwenden einen veralteten Browser mit möglichen Sicherheitsschwachstellen und können nicht alle Funktionen dieser Webseite nutzen.
Hier erfahren Sie, wie einfach Sie Ihren Browser aktualisieren können
+385 / 1 / 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA 99 39 62 020
EDI SAVJETOVANJE 99 68 97 128

Maloprodaja/roba široke potrošnje

O djelatnosti

Industrija robe široke potrošnje, također poznata i kao FMCG industrija, jedna je od onih s najvišom zaradom. Obuhvaća sve proizvode koji su potrebni potrošačima svakoga dana:

  • hranu,
  • artikle za osobnu higijenu,
  • proizvode za čišćenje i deterdžente.

Izazovi u djelatnosti

Sva ta poduzeća jamče prijevoz velikih količina robe u kratkom vremenskom razdoblju. To se zapravo odnosi na kratke intervale narudžbe i kratko vrijeme za isporuku, što predstavlja veliki logistički izazov.

Skladišta je potrebno pažljivo voditi kako bi se rješavale ponovljene narudžbe na što učinkovitiji način. Potrebno je uzeti u obzir široki spektar vrsta i veličina proizvoda, pakiranja te uvjete za isporuku i skladištenje (svježa hrana, smrznuta hrana, konzervirana hrana itd.). Nadalje, svu se robu mora pratiti u svakom trenu. Za to se svi uključeni partneri oslanjaju na vlastite ERP sustave, koji su međusobno povezani putem EDI-ja (elektronička razmjena podataka).

Prednosti EDI-ja

FMCG industrija oslanja se na EDI već više od 25 godina kako bi se ispunili svi gore navedeni izazovi, s krajnjim ciljem brze i pouzdane isporuke robe svih vrsta. Prema međunarodnim ispitivanjima, automatizirani postupak nabave robe koji podržava EDI može uštedjeti do 51 euro po ciklusu narudžbe. Ta potencijalna ušteda ostvaruje se zahvaljujući sljedećem: