+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 91 396 2901

EDI portal za regionalne SPAR dobavljače

Pune police voća i povrća u trgovini - EDITEL-ov web EDI portal poboljšava procese

Web EDI rješenje posebno razvijeno za potrebe manjih dobavljača osigurava daljnje poboljšanje procesa u suradnji sa SPAR Austrija.

Stalno rastući, visoki zahtjevi koje postavljaju potrošači za voćem i povrćem predstavljaju veliki izazov za trgovce na malo i njihove partnere na strani dobavljača. Voće i povrće treba biti dostupno u dovoljnim količinama. Treba biti što svježije, vrhunske kvalitete i savršenog stupnja zrelosti – i po mogućnosti iz regionalnog i održivog uzgoja. Kako bi se mogli ispuniti ti zahtjevi, logistički procesi koji dobro funkcioniraju dugi niz godina, moraju se analizirati do posljednjeg detalja i kontinuirano optimizirati.

Za kratke udaljenosti potrebni su jednostavni procesi

Regionalnost i povezana bliska suradnja s lokalnim partnerima uvijek su bili vrlo važni za SPAR. Sve digitalniji oblici obrade u mnogim poslovnim procesima nude i brojne nove mogućnosti u komunikaciji s regionalno aktivnim dobavljačima. Ujedno zamjenjuju neke od do sada postojećih komunikacijskih kanala.

„U tu svrhu, naš dugogodišnji EDI partner EDITEL i IT tvrtka SPAR Austria Group SPAR ICS zajednički su 2020. razvili rješenje koje precizno cilja naše potrebe“, kaže Michaela Eder, EDI koordinatorica u SPAR Austrija. „Uvođenjem takvog sustava postojale su velike mogućnosti za skraćivanje udaljenosti i poboljšanje komunikacije s našim dobavljačima.“

Novouspostavljeni web EDI portal, koji je izravno povezan sa SPAR-ovim portalom za dobavljače (b2b.spar.at), omogućuje potpuno automatiziran proces naručivanja. Narudžba iz SPAR-a prolazi kroz podatkovno središte eXite® kao EDIFACT zapis podataka (ORDERS) i dolazi na web EDI portal dobavljača. Nakon što se to potvrdi, potvrda narudžbe se šalje natrag u SPAR. Tamo završava kao strukturirani zapis podataka (ORDRSP) izravno u sustavu upravljanja robom.
Jedan od središnjih izazova bio je u usklađivanju matičnih podataka o artiklima i dobavljačima koje ima SPAR sa njegovim dobavljačima, kao nužna osnova za funkcionalnu elektroničku razmjenu podataka.

Web EDI kao “mini sustav upravljanja zalihama”

Hermann Hadner, voditelj EDI aplikacija u SPAR-u, voli ovo rješenje nazivati “mini ERP sustavom koji sadrži bitne komponente za komunikacijski proces koji podržava EDI”. Sa time je također postigao cilj kreiranja dodatne usluge za dobavljače u kojoj se brza i učinkovita EDI veza može postići “out-of-the-box”.

Perspektiva

Na temelju dosadašnje implementacije, sljedeći korak je početak razmjene dostavnica (DESADV) i računa (INVOIC) putem web EDI portala. Sa SPAR-ove točke gledišta, to znači da se kontinuirani proces može postići bez većih poremećaja i pogrešaka, što uključuje prednosti i poboljšanja za sve sudionike procesa u interesu potrošača. ­

O SPAR Austrija

SPAR Austria Grupa je privatna austrijska obiteljska tvrtka koja je osnovana u Kufsteinu (Tirol) 1954. godine. U početku aktivna kao trgovac mješovitom robom u Austriji, tvrtka je u posljednjih šest desetljeća izrasla u srednjoeuropsku maloprodajnu grupu, a sada je iznimno uspješna u sektoru trgovine mješovitom robom, sportskim maloprodajama i trgovačkim centrima u Austriji i sedam drugih zemalja. SPAR ima ukupno oko 3.250 lokacija i zapošljava gotovo 90.000 ljudi. Bruto prodaja SPAR Austria Grupe u 2020. godini iznosila je 16,6 milijardi eura. U Austriji je SPAR zastupljen u trgovini mješovitom robom na 1.580 lokacija. Bruto prodaja SPAR-a u Austriji iznosi 8,32 milijarde eura.

Symbolic image copyright SPAR, PG Studios
Illustration copyright EDITEL Austria GmbH
Logo copyright SPAR Österreich-Gruppe

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.