+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 91 396 2901

OMV ubrzava svoj lanac opskrbe putem EDI-ja

OMV-petrol-station_l

Za svakog vozača, posjet benzinskoj postaji obično je povezan ne samo s nužnim točenjem goriva u svoje vozilo, već i s korištenjem mnogih drugih usluga koje pomažu poboljšati ukupnu udobnost na cestama.

Sa svojih 140 postaja u Češkoj i gotovo 100 postaja u Slovačkoj, OMV je iskusan operater upravo takvih multifunkcionalnih servisnih centara. Hrana u obliku svakodnevnih svježih delicija, hladnih i toplih jela, širokog izbora napitaka i premium kave standard je na OMV postajama. No, kako bi se svakodnevno i na toliko mjesta mogla jamčiti visoka kvaliteta robe, neophodno je uspostaviti učinkovite, besprijekorne i brze procese elektroničke razmjene poslovnih dokumenata – EDI.

Nándor Majzik (viši stručnjak za IT koordinaciju i upravitelj potražnje OMV CZ/SK/HU) dodaje: „Prilikom razvoja EDI-ja u Slovačkoj i njegovog novog pokretanja u Češkoj Republici trebali smo se osloniti na iskusnog partnera. EDITEL se u ovom zadatku pokazao savršenim, stoga se radujemo užoj suradnji u daljnjem razvoju jer EDI i dalje ima veliki potencijal za nas.“

EDI komunikacija – zajednički jezik benzinskih postaja i dobavljača

Za tvrtku OMV pouzdana razmjena standardiziranih EDI dokumenata postala je neophodan alat. Zapravo, EDI nije ništa novo za OMV na Slovačkoj. EDITEL već nekoliko godina razmjenjuje tisuće ORDERS (EDI narudžbi) i INVOIC (EDI računa) s nekoliko svojih dobavljača, proizvođača i distributera kvalitetnih grickalica, posebno sendviča i napitaka. U posljednjih godinu dana EDI poslovanje u Slovačkoj dodatno je dobilo na zamahu i značaju zahvaljujući razvoju suradnje s poslovnim partnerom BILLA. BILLA je jedan od ključnih dobavljača robe za mrežu benzinskih postaja. Zahvaljujući poslovnoj integracijskoj platformi eXite, EDITEL obavlja ulogu ključnog partnera za obje strane. Ne samo za tehničko osiguranje EDI prijenosa, već i kao konzultant za implementaciju i testiranje EDIFACT struktura za narudžbe i račune. Kombinacija osnovnih poruka ORDERS i INVOIC također je moguća. To je moguće jer je u Slovačkoj roba na pojedinim benzinskim postajama u izravnom vlasništvu OMV-a.

EDITEL kao iskusni partner

Sestrinska tvrtka OMV-a u Češkoj Republici također je počela implementirati EDI početkom 2023. godine. Poticaj je automatizacija osnovnih poslovnih procesa s važnim dobavljačima u Češkoj Republici. Ipak, ključna razlika u odnosu na Slovačku je poslovni model. U Češkoj, OMV uglavnom koristi model samostalnih operatera benzinskih postaja koji se bave maloprodajom proizvoda i osvježavajućih pića. Svaki operater je stoga zaseban entitet koji izdaje račune.

Stoga, osim standardnih ORDERS (narudžba), OMV se fokusira na primanje DESADV poruke (otpremnica) koja značajno ubrzava zaprimanje robe na pojedinoj benzinskoj postaji i može se obraditi u okviru jedinstvenog blagajničkog sustava benzinskih postaja. Kombinacija ovih poruka donosi najveću učinkovitost. Tvrtka JIP Východné Čechy, a.s., postala je pilotni EDI partner tvrtke OMV ČR, gdje se, zahvaljujući brzoj i prijateljskoj suradnji, ORDERS uspješno izvršavaju za odabrane OMV benzinske postaje, a testiranje poruke DESADV se privodi kraju. Po uzoru na Slovačku, EDI je implementiran i u Češkoj Republici
s tvrtkom BILLA, gdje su već obavljena prva testiranja ORDERS-a.

Razvoj segmenta hrane i premium snacka

Godine 2016. OMV je prvi put u Europi ponudio svoju sada dobro poznatu Fairtrade kavu i usredotočio se na svoj asortiman hrane. Rezultat je proširenje asortimana svježe pripremljenim sendvičima po recepturi renomiranog talijanskog kuhara i ugostitelja Emanuelea Ridija. Važnost kvalitete hrane i kave također je porasla razvojem i modernizacijom odmorišta unutar benzinskih postaja. To potvrđuju i dosadašnje aktivnosti tvrtke.

O tvrtke

OMV-logoSpolečnost OMV (dříve Österreichische Mineralölverwaltung, ÖMV) Tvrtka OMV (bivši Österreichische Mineralölverwaltung, ÖMV) osnovana je 1956. godine sa sjedištem u Beču. Upravlja mrežom od preko 2.500 benzinskih postaja u srednjoj Europi. Tvrtka je jedna od najvećih u Europi. Posluje u 13 zemalja i zapošljava više od 34.000 ljudi. OMV Slovačka, s.r.o. dio je vodeće grupe u srednjoj i istočnoj Europi koja se bavi proizvodnjom i preradom nafte i prirodnog plina. Na slovačkom tržištu uspješno posluje od 1991. godine i upravlja mrežom od 98 benzinskih postaja, uključujući 2 benzinske postaje Avanti. U listopadu 1991. otvorio je svoju prvu stanicu na autocesti D1 u Pávovu, tada još pod imenom ÖMV.

Symbolic image copyright OMV
Logo copyright OMV

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.