+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 99 39 62 899

Blockchain u logistici

Intervjuu s Aleksandrom Schaeferom, direktorom IT-a tvrtke EDITEL Austria GmbH

Logistički procesi se mijenjaju brzinom munje i svi govore o blockchainu. Je li to samo još jedna zanimljivost ili početak revolucije? Odgovor na ovo i ostala pitanja pročitajte u našem intervjuu s Aleksandrom Schaeferom, direktorom IT-a tvrtke EDITEL Austria GmbH:

EDITEL se specijalizirao za vrlo specifičan aspekt digitalizacije: elektroničke razmjene podataka. Koja rješenja nudite za logističku industriju i koje koristi klijenti imaju od njih?

EDITEL se općenito specijalizirao za optimizaciju lanca opskrbe. Nudimo rješenja u cijelom lancu opskrbe, od narudžbe pa sve do isplate. Logistika je očito ključni dio toga. Poduzeća će imati odlučujuću konkurentsku prednost samo ako se svi njihovi procesi vode digitalno. To uključuje optimizaciju ne samo u pogledu troškova i vremena, već i ekološki poboljšanih procesa. U konačnici, potrošači će imati koristi od učinkovitih, brzih i jeftinih dostava.

Koliko imate klijenata, a da su ti klijenti logističke tvrtke i možete li ih nabrojati nekoliko?

Kao vodeći pružatelj elektroničke razmjene podataka (EDI) već duže vrijeme surađujemo s gotovo svim logističkim tvrtkama. Gdje god su digitalni procesi učinkoviti, pojednostavljeni i bitni, naša eXite platforma pruža odlučujuću konkurentsku prednost za cijeli opskrbni lanac. Kupci, klijenti, pružatelji logističkih usluga i banke na eXite platformi su međusobno digitalno povezani i profitiraju od pouzdanih i brzih transakcija.

Po vašem mišljenju, koliko je relevantna tema blockchaina za EDI usluge?

O temi blockchaina se dugo raspravljalo. Tijekom prvotnog uzbuđenja, blockchain je predstavljen kao rješenje za gotovo sve. Upravo je logistička industrija, koja je u srcu svih lanaca opskrbe, trebala doživjeti pravu revoluciju zahvaljujući blockchainu.Uzbuđenje oko toga je splasnulo, a blockchain tehnologija tek treba da nam pokaže kakve sve koristi možemo imati od nje. Kao vodeći dobavljač EDI usluga s dugogodišnjim iskustvom, znamo koliko je važno testirati tehnologiju u stvarnom životu i izvršiti sve potrebne analize i ispitivanja. Na kraju krajeva, naši klijenti su navikli da je naša tehnologija pouzdana i 100% funkcionalna. Za tradicionalne EDI usluge trenutno ne vidimo neposrednu dodanu vrijednost u korištenju blockchain tehnologije. Međutim, generalno gledano, potencijal bi mogao postojati kada je riječ o dodatnim uslugama.

EDITEL je dio inicijative za digitalizaciju logistike putem blockchain tehnologije. Koji su njezini ciljevi?

“Inicijativa za digitalizaciju logistike putem blockchain tehnologije” kreirala je grupa tvrtki koja je željela dokazati da se mogu digitalizirati pomoću blockchain tehnologije. Te tvrtke uključuju LKW Walter, DB Schenker, EY, BVL, GS1 i EDITEL, dok Bečko sveučilište za ekonomiju i poslovanje pruža znanstvenu podršku. To je prije svega projekt digitalizacije koji se oslanja na blockchain kao njegovu temeljnu tehnologiju. I sad dok pričamo, otpremnice širom svijeta još uvijek se šalju kao papirni dokumenti. To uzrokuje probleme koji su obično povezani s papirnim dokumentima, a to su čitljivost, gubitak, zlouporaba i produljeno razdoblje čuvanja dokumenata. Osim toga, rukovanje takvim otpremnicama je složeno i dugotrajno jer papirnati dokumenti obično prolaze kroz mnoge ruke.

“Inicijativa” trenutno radi na digitalizaciji otpremnih dokumenata uz uporabu blockchain tehnologije. Kako napreduje pilot faza?

Već na početku odlučili smo da želimo brzo razviti potpuno funkcionalan prototip u prvoj fazi. Taj smo cilj postigli u iznenađujuće kratkom roku. To je bilo moguće jer je naš tim imao vrlo inovativne ideje od prvog dana. Prve testne isporuke su nedavno izvedene i sve je proteklo u redu. Također smo bili sretni što smo dobili uglavnom pozitivne povratne informacije od vozača jer se i oni bore s cijelom tom papirologijom

Koje prednosti ima digitalizacija otpremnih dokumenata naspram papirnatih dokumenata?

Digitalni otpremni dokumenti (e-CMR) imaju same prednosti za sve sudionike u procesu. Oni koji isporučuju robu mogu u bilo kojem trenutku provjeriti status pošiljke, dok oni koji robu dobiju mogu učiniti isto. To olakšava planiranje i omogućava brže reakcije na bilo koje anomalije ili pogreške. Ne iznenađuje što najviše imaju koristi pružatelji logističkih usluga. Osim što im pružaju ažurne informacije, e-CMR-ovi znatno skraćuju procesni ciklus. Prije korištenja e-CMR-a, nije se moglo fakturirati prije nego što su papiri bili zaprimljeni. Ovim rješenjem pravno valjani dokument dostupan je čim primatelj prihvati robu. Vrijeme je novac!

Koliko je ova tehnologija sigurna? Uostalom, cyber napadi su u porastu u cijelom svijetu.

Sigurnost i sljedivost su za nas glavni prioritet. Naši klijenti navikli su na najviše standarde korištenjem naše eXite platforme. Kad god govorimo o blockchain tehnologiji, moramo spomenuti i održivost. Za ovaj projekt odabrali smo pristup koji djeluje bez ikakve povećane potrebe za energijom (kao u slučaju Bitcoin tehnologije). Blockchain se oslanja na najnovije metode šifriranja i smatra se potpuno pouzdanim i sigurnim. Međutim, cjelokupna sigurnost ovisit će o mnogim komponentama koje je potrebno redovito ažurirati. U svakom slučaju možemo reći da je razina sigurnosti za digitalizaciju otpremnih dokumenata daleko bolja nego za papirne dokumente.

“Inicijativa” je u 2019. godini osvojila nagradu Futurezone za blockchain projekt godine. Kako je ta nagrada utjecala na vaše poslovanje? Jeste li dobili više upita, više klijenata, više članova itd.?

Nagrada Futurezone definitivno je bila vrlo posebno priznanje i isticala je važnost ovog projekta. Da, zaprimili smo više upita i kontaktirale su nas zainteresirane stranke za projekt. Upravo to međunarodno izvještavanje putem medija nam je otvorilo put prema novim kontaktima i mogućnostima za suradnju. Napokon, digitalizacija otpremnih dokumenata mora djelovati na međunarodnoj razini, a to zahtijeva međunarodnu koordinaciju (s vlastima itd.).

Koji su sljedeći projekti za “Inicijativu?

U drugoj fazi koja bi trebala uskoro započeti prijeći ćemo iz pilot faze u redoviti rad. Također radimo na integriranju ovog rješenja u postojeće aplikacije i procese koje koriste svi sudionici u tom procesu. Pri tome uvodimo dodatne partnere kako bismo ovo rješenje učinili i šire dostupnim. Industrija je pokazala veliko zanimanje za ovu inicijativu i trenutno razgovaramo s mnogim zainteresiranim strankama, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini. Očekujemo uzbudljiviji razvoj događaja po tom pitanju.

Portrait photo copyright Editel/Petra Spiola
Symbolic image copyright iStockphoto, photo credit matejmo

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.