+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 99 39 62 899

Budućnost s EDI-jem – ekološki održivim!

Budućnost s EDI-jem – ekološki održivim!

Eko provjera: saznajte koliko je EDI ekološki prihvatljiv

U 2019. godini diljem svijeta izdano je otprilike 550 milijardi računa – od kojih je samo deset posto bez papira, pokazalo je nedavno istraživanje. Kada se 2020-te pojavio koronavirus, dao je pravi poticaj elektroničkoj razmjeni podataka (EDI) za poslovne dokumente. Podrazumijeva se da je smanjena potrošnja papira koja proizlazi iz uporabe EDI-ja vrlo pozitivna za okoliš. Međutim, trend digitalizacije također povećava potrebu za održivom uporabom resursa u IT sektoru.

U EDITEL -u zajedno s partnerima neprestano pokrećemo inicijative o kojima ćemo govoriti u ovome članku.

EDI prestaje s beskorisnim papirnim otpadom

Male radnje mogu imati ogroman učinak. Dolje opisana situacija mogla bi podsjetiti neke korisnike EDI-ja na stare dane kada su još razmjenjivali papirnate dokumente sa svojim poslovnim partnerima. Ručna intervencija uvelike povećava mogućnost pogrešaka tijekom procesa koji ide od primitka narudžbe do izrade otpremnica i podmirenja računa. Također, ovaj proces troši mnogo papira.

Billentis-graphic-2021-Paperless share of total invoice/bill volume

Međunarodne studije pokazale su da se za svaki proces kupnje i plaćanja može uštedjeti do 51 eur prelaskom na elektroničku razmjenu podataka. EDI stoga nema samo dugoročno pozitivan učinak na okoliš, već je dobar i za proračun tvrtke.

Svi u lancu moraju se ponašati odgovorno

U području EDI-ja veliki broj aktera često radi zajedno. To ne uključuje samo one tvrtke koje međusobno razmjenjuju podatke, već i pružatelje EDI usluga i njihove partnere u suradnji. Zbog toga EDITEL već godinama radi samo s pouzdanim partnerima kojima je društvena odgovornost poslovanja jednako važna kao i nama.

Naši klijenti daju važan doprinos zaštiti okoliša:

  1. korištenjem EDI-ja kako bi poslovni procesi bili bez papira i učinkovitiji
  2. korištenjem različitih informatičkih sustava (elektroničke arhive, rješenja za podnošenje računa, portali dobavljača itd.) koji pomažu u izbjegavanju nepotrebnih i ekološki štetnih ispisa računa i drugih dokumenata, uz povećanje pouzdanosti isporuke.

Potrošnja energije smanjena je za 70 posto

Klijenti EDITEL-a razmjenjuju svoje poslovne dokumente putem EDI platforme eXite. Potrebni poslužitelji i cjelokupno proizvodno okruženje ne nalaze se u slučajnom inozemnom podatkovnom centru, već u T-Systemsu u Beču. Uostalom, EDITEL od svojih partnera očekuje ne samo pružanje izvrsne kvalitete usluge i visoke standarde zaštite podataka, već i zaštitu okoliša. Energetska učinkovitost ključna je u ovom području. U posljednjih nekoliko godina

T-Systems je postupno smanjivao potrošnju energije hlađenja poslužiteljske sobe korištenjem konvekcijskih hladnjaka s kontrolom brzine. Smanjivanjem radne brzine smanjuje se potrošnja energije za približno 70%. Dodatne uštede električne energije postižu se nešto višim temperaturama u prostorijama poslužitelja. Sve u svemu, ovo je super za okoliš – ali postaje još bolje.

Certifikacija prema standardu upravljanja okolišem

Naš partner T-Systems ima u tijeku projekt preuređenja (planirano za završetak 1. tromjesečja 2022.) tijekom kojeg će se zamijeniti cijeli rashladni sustav. Novi modularni sustav hlađenja bit će prilagođen potrebnim performansama i omogućit će značajna poboljšanja u područjima energetske učinkovitosti, performansi i dostupnosti. Nakon preuređenja T-System planira dobiti certifikat EN 50600. Ovaj europski standard slijedi holistički pristup i definira specifikacije za planiranje, izgradnju i rad podatkovnih centara. EDITEL ne samo da primjenjuje visoke kriterije kvalitete pri odabiru svojih partnerskih tvrtki već i redovito angažiramo vanjske organizacije za reviziju vlastitih procesa.

Pruža sigurnost i performanse sada i u budućnosti

2020. godine EDITEL je još jednom uspješno prošao reviziju “ISAE 3402 Type II” . Tijekom ove revizije, neovisna revizorska i konzultantska tvrtka EY provela je dubinsku analizu kvalitete naših usluga vezanih uz korisnike, koja se kretala od IT sigurnosti i kvalitete našeg razvoja softvera do međunarodne podrške i implementacije GDPR specifikacija. Ove povremene revizije alat su koji priznaje visoku sigurnost i performanse tijekom našeg svakodnevnog poslovanja. Iako želimo očuvati okoliš s dugotrajnim učinkom, također želimo zadržati svoju vodeću ulogu u području EDI-ja i korisničke usluge u interesu naših klijenata.

Kolege i ja ne brinemo samo o svom okolišu, već i o zadovoljstvu naših klijenata. Stoga, ne ustručavajte se postaviti nam svoja pitanja na mail info@editel.hr

 

Portrait Alexander Schaefer EDITEL Austria

O autoru

Alexander Schaefer
Direktor IT-a u EDITEL Austrija

 

Icon \'i\'

O EDITELu

EDITEL

EDITEL je jedan od vodećih međunarodnih pružatelja EDI rješenja (Electronic Data Interchange) specijaliziran za optimizaciju procesa opskrbnog lanca (opskrbe) i vaš stručnjak za elektroničku razmjenu podataka. Tvrtka posluje s klijentima iz raznih poslovnih djelatnosti.

Portrait photo copyright Editel/Petra Spiola
Symbolic image copyright iStockphoto, photo credit weerapatkiatdumrong
Illustration copyright Billentis

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.