+ 385 (0) 1 379 42 96
TEHNIČKA PODRŠKA +385 (0) 1 646 35 91
EDI-SAVJETOVANJE  +385 (0) 91 396 2901

Razmjena podataka širom svijeta putem usluge eXite

provjeravanje svjetskih digitalnih veza na zaslonu - razmjena podataka širom svijeta putem usluge eXite

Kako radi EDI platforma eXite

Više od 20.000 tvrtki diljem svijeta koristi eXite. Ipak, ova tvrtka za elektroničku razmjenu podataka (EDI) još uvijek ima nešto mistično za mnoge ljude: Prenose li se podaci zapravo putem interneta? Trebam li za početak novi hardver, drugačiji operativni sustav ili čak poseban vatrozid? Koje funkcije nadzora nudi eXite? Pročitajte ovaj EDI blog post da biste pronašli odgovore na ova i druga pitanja.

Brojne industrije svoje elektroničke narudžbe, otpremnice, račune i drugu poslovnu dokumentaciju vode putem platforme eXite. Bez obzira da li dobavljač automobilskih djelova osigurava dijelove proizvođaču automobila točno na vrijeme ili proizvođač nekog proizvoda svakodnevno osigurava svježu robu velikom trgovačkom lancu, eXite uvijek radi kao sat u pozadini. Mnoge sofisticirane značajke omogućuju da se to dogodi. Ali zašto je to tako? Počnimo s nekoliko jednostavnih pitanja i odgovora.

Hoće li moji zaposlenici trebati novi hardver da bi se moja tvrtka spojila na eXite?

Ne, to obično nije potrebno. Za naša takozvana integrirana rješenja koristimo sučelja za povezivanje ERP sustava tvrtke (Enterprise Resource Planning) na eXite. Kao rezultat toga, narudžbe se više ne moraju bilježiti ručno, već će ići u ERP sustav, što štedi vrijeme i eliminira greške. Također, otpremnice, računi i ostali dokumenti mogu se slati izravno iz ERP sustava u sustave poslovnih partnera. Preko veze s eXite-om, ti se podaci naknadno automatski razmjenjuju s unaprijed definiranim poslovnim partnerima.

Što se poduzima kako bi se osiguralo da se podaci prenesu ispravnim poslovnim partnerima?

U tu svrhu dodijeljeni su standardizirani brojevi odnosno identifikatori svakoj tvrtki na svijetu koja sudjeluje u elektroničkoj razmjeni podataka. U industriji robe široke potrošnje, takozvani GLN-ovi (Global Location Numbers) imaju široku primjenu. U Hrvatskoj, GS1 Croatia je zadužena za dodjelu ovih brojeva. U automobilskoj industriji, ODETTE ID je jedan od najčešće korištenih brojeva. U konačnici, sve se svodi na nedvosmislenu identifikaciju tvrtki. Ovi identifikacijski brojevi su usporedivi s IP adresama koje su dodijeljene svim uređajima koji se povezuju na Internet.

Što se događa ako internet nestane? Ili dođe do „zamračenja“?

Sam eXite radi u sigurnom podatkovnom centru i zahvaljujući napajanju u nuždi, nastavlja s radom čak i u slučaju većeg nestanka struje. Ako se dogodi da internet ne radi, eXite će i dalje biti “u eteru” i prenijet će podatke čim poslovni partner ponovo bude online.

Više od 20.000 tvrtki koristi eXite. Znači li to da se mogu uključiti u elektroničku razmjenu podataka s više od 20.000 tvrtki?

Čak i bolje od toga! S eXite-om ste povezani sa svim EDI korisnicima diljem svijeta, što znači da ne postoje geografska ili virtualna ograničenja za razmjenu podataka. U praksi, eXite može razmjenjivati ​​podatke s bilo kojom tvrtkom u svijetu koja je opremljena za korištenje EDI-ja.

Što se događa ako ne koristim nijedan (ERP) sustav?

U tom slučaju izvrsna je alternativa tzv. Web EDI rješenje. Ako odaberete ovu opciju, svi elektronički dokumenti kao što su narudžbe (ORDERS), računi (INVOIC), otpremnice (DESADV) i drugi poslovni dokumenti bit će obrađeni putem online obrasca. U pozadini exite osigurava pouzdan prijenos vaših podataka vašem poslovnom partneru. Ovo alternativno rješenje često biraju manje tvrtke koje ponekad nemaju potrebno znanje.

Kako pratiti sve te transakcije?

To nije problem jer svi eXite online alati osiguravaju potpunu transparentnost. eXite pomno bilježi svaki proces prijenosa podataka. Putem naših eXite online usluga uvijek ćete imati potpuni pregled dokumenata koje ste poslali i primili. Imate mogućnost pretraživanja određenih dokumenata i transakcija za bilo koje vremensko razdoblje. Možete čak i povezati pojedinačne transakcije putem referenci na dokumente kako biste vidjeli nedostaju li neki podaci. Na primjer, možete provjeriti postoji li odgovarajuća otpremnica za određenu narudžbu i postoji li račun za svaku narudžbu. Osim toga, imamo e-mail izvješća o statusu isporuke vaših poruka, što će vam dati još bolji pregled. Korisnici imaju pametnu nadzornu ploču koja je usporediva s kokpitom u zrakoplovnoj tvrtki koja im omogućuje svakodnevno praćenje svojih aktivnosti.

Trebaju li pojedini korisnici eXite-a dodatni vatrozidi ili internetska sigurnosna rješenja?

Obično nema potrebe za kupnjom drugih rješenja osim onih koje već imate. No, podrazumijeva se da EDI zahtijeva vezu s vanjskim svijetom. Stoga, prije nego što počnete koristiti EDI, objasnit ćemo točno koje korake trebate poduzeti u vezi s vašim postojećim vatrozidom i kako će se uspostaviti komunikacija. Sam eXite ima koncept vatrozida na više razina za maksimalnu sigurnost. Svi prijenosi podataka su šifrirani, zapisnici prijenosa su digitalno potpisani, a poslužitelji se nadziru na stalnoj osnovi. Osim toga, imamo periodične revizije i penetracijske testove za cjelokupnu infrastrukturu. eXite je dostupan 24 sata dnevno.

Imate li tehničku podršku koja je dostupna 24/7?

Da, naravno da imamo! Ako trebate hitnu tehničku podršku izvan našeg radnog vremena, možete nazvati našu tehničku podršku 24/7.

Portrait Alexander Schaefer EDITEL AustriaO autoru

Alexander Schaefer
Direktor IT-a u EDITEL Austrija

 

Icon \'i\'

O EDITELu

EDITEL

EDITEL je jedan od vodećih međunarodnih pružatelja EDI rješenja (Electronic Data Interchange) specijaliziran za optimizaciju procesa opskrbnog lanca (opskrbe) i vaš stručnjak za elektroničku razmjenu podataka. Tvrtka posluje s klijentima iz raznih poslovnih djelatnosti.

Portrait photo copyright Editel/Petra Spiola
Symbolic image copyright iStockphoto, photo credit NicoEINico

Aktivirajte kolačiće u postavkama preglednika kako biste koristili ovu web stranicu u cijelosti.
Trenutno koristite zastarjeli preglednik koji uzrokuje moguće sigurnosne nedostatke i smanjuje korisničko iskustvo.
learn how to easily update your browser.